Auton merkkivalo palaa - mitä tehdä?

13.06.2017
16 012 Näkymät

Tiepalvelumekaanikko käy läpi yleisimmät auton merkkivalot. Silloin kuin auto käynnistyy niin mittaristo lehahtaa kuin joulukuusi. Se ei ole ongelma, mutta jos joku merkkivalo tai varoitusvalo syttyy ajon aikana, niin silloin voidaan olla ongelmissa. www.falck.fi/hinauspalvelu/tiepalvelu
Toimittaja: Mikko Ylöstalo
Falckin Tiepalvelumekaanikko: Kimmo Norring
----------------------------
Mitkä ovat yleisimmät auton merkkivalot, jotka voivat syttyä?
- Yleisin merkkivalo, joka nykyautoissa ajaessa voi syttyä, on keltainen moottorin merkkivalo. Se on moottorin erilaisten sähköjärjestelmien valvontaan. Merkkivalon syttyminen yleensä tarkoittaa sitä, että joku anturi on antanut virheellisen arvon.
- Moottorin merkkivalo syttyy useimmiten keltaisena. Tällöin on käytävä autokorjaamolla. Mikäli auto kulkee normaalisti niin sillä voi ajaa. Jos tuntuu tehottomuutta tai nykimistä niin aja tien sivuun ja siirry hinauksella korjaamolle.
Mitä muita merkkivaloja on?
- Perinteinen valo, kun auto startataan, on öljynpaineen merkkivalo. Se on aina punainen. Siitä ei ole olemassa miedompaa versiota. Aina jos öljynpaineen merkkivalo syttyy, niin on pysähdyttävä välittömästi turvalliseen paikkaan. Moottori on sammutettava heti kun se on mahdollista. Tästä eteenpäin matka jatkuu hinausautolla. Jos öljynpainetta todellisuudessa puuttuu, moottorin rikkoutuminen on erittäin todennäköistä.

Mitä jos punainen patterin kuva eli latauksen merkkivalo syttyy, mitä sitten tehdään?
- Se on latauksen merkkivalo, jonka kuuluu palaa silloin kun pannaan virrat päälle. Vastaavasti kun moottori lähtee käyntiin ja jännite on tasainen, latauksen merkkivalon tulee sammua. Mikäli latauksen merkkivalo syttyy ajossa, on se merkki siitä, että laturi ei lataa. Eli virtaa ei tule lisää.
_ Usein se johtuu siitä, että apulaitehihna on mennyt poikki ja laturi ei pyöri. Tässä kohdassa moottori toimii, autolla voi ajaa, mutta sillä ei pääse kuin sen matkaa mitä akussa on virtaa. Käytännössä ajetaan turvalliseen paikkaan ja jatketaan matkaa hinausautolla.
Jarruillehan siellä on myös pari merkkivaloa? Milloin jarrun merkkivalo syttyy?
- Jarruille on useimmissa autoissa parikin eri valoa. Siellä on se keltainen valo, joka on huomio. Silloin yleensä puhutaan siitä, että siellä on anturi, joka mittaa jarrupalojen paksuutta ja kuluneisuutta. Kun se syttyy niin autolla voi ajaa, siinä on jarrut normaalisti, mutta silloin on syytä varata aika korjaamolle jarrupalojen vaihtoon ja tarkastukseen.
- Sitten on punainen jarrujen merkkivalo, joka mittaa jarrunesteen määrää autossa. Kun se syttyy punaisena niin pysäytetään auto turvalliseen paikkaan, tarkistetaan asiat, lisätään jarrunestettä, katsotaan ettei sitä vuoda mistään. Jos valo sammuu nesteen lisäyksen jälkeen niin matkaa voi jatkaa normaalisti.

www.falck.fi/hinauspalvelu/tiepalvelu

Kommentteja
 • WW passat 125kw diesel moottoriöljyt kuumenee 99 asteeseen

  Harri MyllymäkiHarri Myllymäki8 kuukautta sitten
 • Itellä aina kun strattaan niin palaa öljynpaineen varoitusvalo

  Bemari RuskiBemari Ruski2 vuotta sitten
 • kiitos ihan tärkeä tiedot

  omar tubeomar tube2 vuotta sitten
  • Hyvä homma! Kiva, että videosta oli hyötyä.

   Falck Hinaus- ja TiepalvelutFalck Hinaus- ja Tiepalvelut2 vuotta sitten
FIboth